تبصره ماده ۱۰۰ چیست؟


تبصره ماده ۱۰۰ چیست؟

یکی از مشوق‌ های مالیاتی است که سازمان امور مالیاتی کشور برای تشویق مؤدیان به پرداخت مالیاتمشخص شده است . تبصره به صاحبان مشاغل کوچک اجازه میدهد تا بدون نیاز به ارائه اظهارنامه مالیاتی کامل و پیچیده ، مالیات خود را به صورت مقطوع پرداخت کنند .

آشنایی با محدودیت‌ های تبصره ماده۱۰۰؟ 

اولین محدودی که با آن مواجه خواهید شد ، حجم فعالیت اقتصادی ، فروش کالا یا ارائه خدمات در طول یک سال از آغاز تا پایان میباشد . سقف استفاده از این تسهیلات در سال 1403 ، به 18 میلیارد تومان (معادل 100برابر سقف معافیت مالیاتی) محدود شده است . علاوه بر این محدودیت‌ هایی دارد که در ادامه به اختصار معرفی میشود.

1- عدم امکان استفاده از برخی معافیت‌ ها و تخفیف‌ ها

مشمولین تبصره 100 سال 1403، از برخی معافیت‌ ها و تخفیف‌ های مالیاتی از جمله معافیت‌ موضوع ماده 81 و محدودیت ماده 169 محروم خواهند شد .

2- عدم امکان استفاده برای مؤدیان با سابقه سوء

مؤدیانی که در سال‌ های گذشته سابقه فرار مالیاتی یا ارائه اطلاعات غلط دارند ، امکان استفاده از این تبصره را ندارند . در صورت سوء استفاده از این تسهیلات و یا ارائه اطلاعات نادرست ، مشمول جرائم مالیاتی و پیگرد قانونی خواهید شد .

3- احتمال رسیدگی مالیاتی و حسابرسی

هرچند استفاده از تبصره ماده 100 در سال 1403 به معنای معافیت کامل از رسیدگی مالیاتی نیست ، اما احتمال رسیدگی به پرونده‌ های مالیاتی این گروه از مؤدیان به طور قابل توجهی کاهش مییابد .

اهداف اصلی تبصره ماده ۱۰۰ چیست؟

  1. ساده‌ سازی فرآیند پرداخت مالیات برای صاحبان مشاغل کوچک
  2. تشویق مؤدیان به قانون مندی و شفافیت بیشتر در فعالیت‌ های اقتصادی
  3. کاهش بروکراسی در پرداخت مالیات

چه کسانی میتوانند از تبصره ماده 100 استفاده کنند؟

قانون مالیاتهای مستقیم و دستورالعمل سازمان مالیاتی کشور، بر صاحبان مشاغل، نشان دهنده آن است که استفاده از تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم در سال 1403 ، سال های گذشته ، اختصاص به افرادحقیقی داشته و شامل  افراد حقوقی  شرکت های تجاری نمیشود .

یکی از مشوق های مالیاتی قانون مالیات های مستقیم ، تبصره ماده 100 این قانون میباشد صاحبان مشاغل ، در گروه بندی مشاغل مالیاتی سه گانه ، موظف اند تا هر ساله ، تا پایان خرداد ماه ، برای ثبت نام اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال قبل و تحویل دفاتر و مدارک مالی خود به اداره مالیات مربوطه ، اقدام نمایند .  اعلام سازمان مالیات، در سال 1403 ، آخرین مهلت استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ تا 15 مرداد ماه میباشد .

در اصلاحات سال 1394 ، یک تبصره به این ماده ، اضافه شده که تعیین کننده مهم ترین مشوق های سازمان امور مالیاتی کشور برای مودیان مالیاتی میباشد . به موجب این تبصره ، کلیه صاحبان مشاغل، در صورتی که مجموع فروش سالیانه کالا یا خدمات آن ها ، تا 10 برابر سقف معافیت مالیاتی اعلام شده از سوی سازمان باشد، میتوانند از تبصره ماده 100 استفاده کنند و از ارائه مدارک و دفاتر مالی و ثبت نام اظهارنامه مالیاتی معاف میباشند .

تبصره (۶) قانون بودجه سال 1403 کشور ، سقف 10 برابر مذکور در تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم، به 100 برابر، افزایش پیدا کرده است.

مودیانی که قصد استفاده از تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم را داشته باید برای ثبت نام اظهارنامه، اقدام نمایند . اما ، شرایط تعیین شده در اظهارنامه مالیاتی این گروه از مودیان ، متفاوت از شرایط اظهارنامه مالیاتی عادی بوده و ثبت آن، بسیار آسان تر میباشد.

نحوه محاسبه مالیات مودیانی که برای ثبت نام اظهارنامه تبصره ماده 100 اقدام کرده اند، بدین صورت بوده که 8% به مالیات مقطوع سال گذشته این مودیان اضافه شده و مالیات مقطوع موضوع تبصره ماده 100، از آن ها اخذ میگردد .

به گفته سازمان امور مالیاتی ، در صورتی که تا پایان روز 15 مرداد ماه 1403 فرم تبصره ماده 100 ، برای مودیان در درگاه خدمات الکترونیک بارگزاری نشد ، باید نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی اقدام نمایند .

نکنته مهم این است که شرکت‌ ها ، موسسات و سایر اشخاص حقوقی نمیتوانند از این تبصره استفاده کنند . همچنین صاحبان مشاغلی که قصد استفاده از سایر معافیت‌ های مالیاتی را دارند ، مشمول این تبصره نمیشوند .

نحوه و مراحل استفاده از تبصره۱۰۰ماده درسال۱۴۰۳؟

قانون مالیات های مستقیم ، مودیانی که مشمول حکم تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم بوده، از تسلیم دفاتر و اوراق مالی و ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ، معاف بوده، اما این تکلیف، مربوط به اظهارنامه عادی است که صاحبان مشاغل، هر ساله ، موظف به ثبت و ارسال آن به اداره مالیات در خرداد ماه، میباشند. بنابر اعلام سازمان مالیات، در سال 1403 ، آخرین مهلت استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ تا 15 مرداد ماه میباشد .

 مودیان مالیاتی مشول حکم تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم موظف به ثبت نام اظهارنامه مالیاتی سال 1403 بوده اما این اظهارنامه ، که اظهارنامه مالیاتی تبصره 100 نامیده شده ، کاملا متفاوت از اظهارنامه مالیاتی عادی بوده و شرایط و مراحل ثبت آن نیز بسیار ساده میباشد .

با مرورگر خود آدرس سامانه درکاه ملی خدمات مالیات ، my.tax.gov.ir را تایپ کرده کد ملی و رمز عبو خود را در کادرهای مربوطه ، وارد کرده و پس از وارد کردن عدد تصویر امنیتی، بر روی دکمه  ورود به پنل کاربری کلیک کنید .

دارای نام کاربری و رمز عبور نمیباشد، برای ثبت نام اقدام نمایید. سامانه ثبت نام اظهارنامه مالیاتی تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم سال 1403، سامانه اظهارنامه اشخاص حقیقی ، به آدرس ntr.tax.gov.ir بوده که در صورت جست و جوی این آدرس در مرورگر ، کاربر به سایت درگاه ملی خدمات مالیات، هدایت خواهد شد .

سقف تبصره ماده ۱۰۰در سال ۱۴۰۳؟

سقف تبصره ماده ۱۰۰ برای سال ۱۴۰۳ ( مربوط به عملکرد سال ۱۴۰۲ )

مجموع فروش کالا و ارائه خدمات صاحبان مشاغل در سال ۱۴۰۲ نباید بیشتر از ۱۰۰ برابر معافیت موضوع ماده ۸۴ قانون مالیات‌های مستقیم باشد . با توجه به اینکه سقف معافیت مالیاتی سال ۱۴۰۲ مبلغ ۱۸۰ میلیون تومان تعیین شده است ، سقف تبصره ماده ۱۰۰ برای سال ۱۴۰۳ برابر است

۱۰۰ × ۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰ = ۱۸,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان (۱۸ میلیارد تومان)

صاحبان مشاغلی که مجموع فروش کالا و ارائه خدمات آنها در سال ۱۴۰۲ حداکثر ۱۸ میلیارد تومان باشد ، میتوانند از مزایای تبصره ماده ۱۰۰ در سال ۱۴۰۳ استفاده کنند .

مبلغ نسبت به سال قبل افزایش یافته است . در سال ۱۴۰۲ (برای عملکرد سال ۱۴۰۱) این سقف ۶ میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان بود .

سقف تبصره ماده 100 سال 1402، 1401 و 1400؟

اظهارنامه عملکرد برای سالمبلغ سقف تبصره ماده 100
14001.440.000.000 تومان
14016.720.000.000 تومان
140212.000.000.000 تومان

دستورالعمل تبصره ۱۰۰مالیات مستقیم؟

مشمولین : صاحبان مشاغلی که مجموع فروش کالا و ارائه خدمات آن ها در سال ۱۴۰۲ حداکثر ۱۸۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال ( ۱۸ میلیارد تومان ) باشد .

شرایط استفاده :میزان فروش کالا و ارائه خدمات در سال ۱۴۰۲ نباید بیش از ۱۸ میلیارد تومان باشد .

در پرونده‌ های مشارکت مدنی ، سهم درآمد یا فروش هر یک از شرکا نباید بیش از مبلغ مذکور باشد و مجموع درآمد مشارکت نباید بیش از ۳۶ میلیارد تومان باشد .

نحوه اجرا : سازمان امور مالیاتی کشور با توجه به اطلاعات موجود ، مالیات مقطوع را تعیین و از طریق درگاه خدمات الکترونیکی به مؤدیان اعلام میکند .

مزایا : مودیان مشمول از نگهداری اسناد و مدارک موضوع قانون مالیات‌های مستقیم و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف میشوند .

محدودیت‌ ها : برخی صاحبان مشاغل از جمله کسانی که فروش یا درآمد آنها بیش از سقف تعیین شده است، مشمول این دستورالعمل نمیشوند و باید اظهارنامه مالیاتی ارائه کنند .

مهلت : مؤدیان باید تا پایان خرداد ماه سال بعد درخواست استفاده از این تبصره را ارائه دهند .

اعتراض : در صورتی که مالیات تعیین‌شده مورد قبول مودی نباشد ، مودی مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی حداکثر تا ۳۱ خرداد ماه سال جاری است .

دستورالعمل با هدف تسهیل پرداخت مالیات برای صاحبان مشاغل کوچک و متوسط ، تکریم مودیان ، اجرای عدالت مالیاتی و ایجاد هماهنگی در تعیین مالیات است .

  1. ارائه درخواست

مؤدی واجد شرایط باید تا پایان خرداد ماه سال 1403 از طریق سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی نسبت به ارائه درخواست استفاده از این تسهیلات اقدام نماید .

  1. بررسی و صدور تأییدیه

سازمان امور مالیاتی درخواست را بررسی و در صورت احراز شرایط، نسبت به صدور تأییدیه و ابلاغ به مؤدی اقدام میکند.

  1. ابلاغ مالیات

مالیات مقطوع مؤدی پس از محاسبه توسط سازمان ، از طریق پیامک یا ابلاغ کتبی به وی اطلاع داده میشود .

  1. پرداخت مالیات

مؤدی مکلف است مالیات ابلاغی را در موعد مقرر به حساب سازمان امور مالیاتی واریز نماید .

نتیجه تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم ، گامی مهم در راستای تسهیل فرآیند پرداخت مالیات برای صاحبان مشاغل کوچک و متوسط است . این تبصره با هدف ساده‌ سازی امور مالیاتی ، کاهش بروکراسی و افزایش شفافیت در نظام مالیاتی کشور طراحی شده است

مزایای اصلی استفاده از این تبصره چیست؟

  1. عدم نیاز به ارائه اظهارنامه مالیاتی
  2. صرفه‌ جویی در زمان و هزینه‌ های مؤدیان
  3. سهولت و سرعت بیشتر در پرداخت مالیات
  4. کاهش بروکراسی اداری کاغذبازی و تشریفات

معافیت از ارائه اظهارنامه مالیاتی

کاهش هزینه‌ های مرتبط با تنظیم و ارائه اسناد مالی

صرفه‌ جویی در زمان و انرژی صاحبان مشاغل

افزایش اطمینان از میزان مالیات قابل پرداخت

استفاده از این تبصره محدودیت‌ هایی دارد

سقف درآمدی مشخص برای استفاده از آن

عدم امکان استفاده برای افراد حقوقی

لزوم رعایت مهلت مدت زمان مشخص برای درخواست

شرایط بهره‌ مندی از تبصره ماده 100 سال 1403

1- میزان فروش یا ارائه خدمات

مجموع فروش کالا و یا ارائه خدمات در سال پایه ( 1402 ) باید حداکثر 150 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد . این سقف برای سال 1403، 672 میلیارد تومان تعیین شده است .

2- عدم بدهی مالیاتی

عدم بدهی مالیاتی معوقه شخص صاحب کسب و کار ، در سال‌ های گذشته نباید بدهی مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور داشته باشند .

3- ارسال درخواست

صاحبان مشاغل باید حداکثر تا پایان خرداد ماه 1403 درخواست کتبی خود مبنی بر استفاده  تبصره صد را به اداره امور مالیاتی مربوطه ارسال نمایند .

4- عدم فعالیت در برخی رسته‌ ها

  1. صاحبان املاک اجاره ای
  2. واحدهای تولیدی
  3. ارائه دهندگان خدمات بازرگانی
  4. استخراج کنندگان منابع معدنی
  5. صاحبان مشاغل مربوط به املاک و مستغلات
  6. مؤدیان حقوقی

استفاده از تبصره ماده 100 برای چه افرادی ممنوع است؟

برخی فعالیت‌ ها امکان استفاده از این تبصره را ندارند . فعالیت‌ های واسطه‌ ای مانند صاحبان مشاغل املاک و مستغلات ، فعالیت‌ های تولیدی ، صاحبان مشاغل مربوط به استخراج منابع طبیعی و معادن

آیا تبصره ماده 100 سال1403 شامل موارد بخشودگی یا معافیت میشود؟

خیر، تبصره ماده 100 قانون مالیات‌ های مستقیم در سال 1403 شامل بخشودگی مالیاتی به معنای واقعی کلمه نمیشود . زیرا در این تبصره، صاحبان مشاغلی که واجد شرایط باشند ، از ارائه اظهارنامه مالیاتی و نگهداری دفاتر قانونی معاف میشوند . همچنین ، فرآیند پرداخت مالیات برای آن ها ساده‌ تر و سریع‌ تر خواهد بود .

این معافیت‌ ها به معنای عدم پرداخت مالیات نیست .

  1. مؤدیان مشمول تبصره ماده 100 سال 1403 همچنان موظف به پرداخت مالیات خود به سازمان امور مالیاتی هستند .
  2. میزان مالیات تبصره 100 آن ها توسط سازمان امور مالیاتی به صورت علی‌ الحساب و یا قطعی تعیین خواهد شد .
  3. در صورت عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر، مشمول جریمه خواهند شد.
  4. بنابراین، می‌ توان گفت که تبصره ماده 100 سال 1403 بیشتر از آن که یک بخشودگی مالیاتی باشد، یک تسهیلات و راهکار ساده‌تر برای پرداخت مالیات برای صاحبان مشاغل کوچک و متوسط است .

مهلت استفاده از تبصره ماده 100 سال 1403 تا چه تاریخی است؟

  1. تا 15 مرداد ماه سال 1403

صاحبان مشاغل واجد شرایط میتوانند تا 15 مرداد ماه سال جاری از طریق سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی نسبت به ارائه درخواست استفاده از تسهیلات تبصره ماده 100 سال 1403 اقدام نمایند .

در صورت تأخیر در ارائه درخواست ، امکان استفاده از این تبصره در سال جاری برای مؤدی وجود نخواهد داشت .

  1. تا پایان سال مالی

مؤدیانی که در ابتدای سال از این تبصره استفاده نکرده باشند ، میتوانند در هر زمان از سال با ارائه اظهارنامه و پرداخت مالیات قطعی ، از تسهیلات تبصره ماده 100 خارج شوند .

در این صورت ، مالیات آن ها عملکرد اصلی و واقعی سال محاسبه و پرداخت خواهد شد .

نکات مهم 

  1. فقط یکی از روش‌ های فوق ، برای هر سال مالیاتی قابل استفاده است .
  2. در صورت تمایل به تغییر روش در سال‌ های بعد ، باید مراتب را به سازمان امور مالیاتی اعلام نمود .
  3. برای کسب اطلاعات دقیق‌ تر در خصوص نحوه محاسبه تبصره ماده 100 سال 1403 ، لازم است به دستورالعمل‌ ها و بخشنامه‌ های سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه شود .
  4. مؤدیانی که تبصره ماده 100 سال 1403 استفاده میکنند ، موظف به پرداخت مالیات علی‌ الحساب در مقاطع زمانی مشخص شده توسط سازمان امور مالیاتی هستند .
  5. در صورت عدم پرداخت مالیات علی‌ الحساب در موعد مقرر، مشمول جریمه خواهند شد .
  6. مؤدیان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه ارائه درخواست ، مدارک مورد نیاز و سایر شرایط استفاده از تبصره ماده 100 سال 1403 ، به مراجع ذی صلاح از جمله سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه نمایند .
  7. استفاده از این تبصره اختیاری است و مودیان می‌توانند در صورت تمایل ، نسبت به ارائه اظهارنامه و پرداخت مالیات به طور عادی اقدام کنند .
  8. در صورت عدم رعایت تعهدات و ارائه اطلاعات نادرست توسط مودی، سازمان امور مالیاتی می‌تواند نسبت به ابطال مجوز استفاده از این تبصره و مطالبه مالیات به روال عادی اقدام کند .
  9. در صورت عدم ارائه درخواست تا پایان خرداد ماه ، امکان استفاده از این تسهیلات در سال 1403 وجود نخواهد داشت .
  10. مهلت استفاده از تبصره ماده 100 سال 1403 صرفاً تا پایان خرداد ماه ۱۴۰۴ امکان‌ پذیر است و تاکنون تمدید مهلت ارائه درخواست برای استفاده از این تبصره اعلام نشده است .

نظرات غیرفعال است